Θωμάς Μαλούτας

Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας

Maloutas thomas

 

Ο Θωμάς Μαλούτας (1953) είναι Καθηγητής Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Θεματικής Χαρτογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Σπουδές

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture (Παρίσι) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Κοινωνικής Γεωγραφίας των Πόλεων.

Σταδιοδρομία

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) το 1983. Εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1995 και Καθηγητής το 2000. Το 2009 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το 2001 εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ και επανεξελέγη το 2007. Την περίοδο 2010-13 άσκησε χρέη Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΚΕ και μεταξύ 2011 και 2012 ήταν συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Institutd’ÉtudesPolitiques(FNSP) στο Παρίσι (2006 & 2014) και έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα περισσότερα ελληνικά και σε πολλά ξένα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων τα UCL-Bartlett, Berkeley, University of Michigan, De Paul University, State University of New York at Buffalo, Brown, City University of New York – Graduate Center, University of Dortmund, University of Lisbon, University of Utrecht, INALCO/Paris, Hochschule Zittau/Gorlitz, Université de Liège, University of Seoul, University Autonoma of Barcelona,Center for European Studies – Harvard University, Friedrich-Ebert-Stiftung (Berlin), Universitad Nacional Autonoma de Mexico κλπ. Διετέλεσε, επίσης, επισκέπτης ερευνητής (chercheur étranger de haut niveau) στο εργαστήριο ESPACE [UMR5651] του Πανεπιστημίου Avignon et des Pays de Vaucluse (1998) και του IRESCO (Institut des Recherches sur les Sociétés Contemporaines) / CNRS (Παρίσι2001). Υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή Social Sciences and Humanities της ΓΔ Έρευνας & Καινοτομίας (2010-2011) και στην επιτροπή Governance and Citizenship του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο (2003-2004), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Research Committee21 (Urban and Regional Development) της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας (2006-2013) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (European Social Survey). Επίσης, λειτούργησε ως εμπειρογνώμων για πρότυπα κοινωνικοοικονομικής κατηγοριοποίησης (European Socioeconomic Groups (EseG) της EUROSTAT και European Socioeconomic Classes (ESeC) για τη γαλλική INSEE (2012), το Πανεπιστήμιο του Essex (2005-2006) και το Conseil National d’Information Statistique (2009).

Έργο

Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία και συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, καθώς και πολλές άλλες δημοσιεύσεις. Περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτρονικές εφαρμογές για την πρόσβαση, επεξεργασία και χαρτογράφηση δεδομένων των απογραφών πληθυσμού. Δημοσιεύσεις του υπάρχουν στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά. Πλήρης κατάλογος και άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο των βασικών του δημοσιεύσεων στο: https://hua.academia.edu/ThomasMaloutas .

Θεματικά το έργο του εντάσσεται στην Κοινωνική Γεωγραφία των Πόλεων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα διαλέγεται με θεωρητικά ρεύματα όπως τη γαλλική Νέα Αστική Κοινωνιολογία και, πιο πρόσφατα, με τις συζητήσεις περί κοινωνικής πόλωσης και κοινωνικά διχοτομημένων μητροπόλεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές μορφές προνοιακού καπιταλισμού. Οι θεωρητικές αυτές αναφορές τροφοδότησαν ερευνητικά ερωτήματα και προγράμματα από τα οποία προέκυψε και το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου, το οποίο επικεντρώνεται στον ελληνικό αστικό χώρο, και κυρίως στην Αθήνα και την κοινωνικοχωρική της διάρθρωση.

Το σύνολο σχεδόν του έργου του αποτελεί ένα διαρκή σχολιασμό της κοινωνικής ανισότητας και της δυναμικής του μετασχηματισμού της κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής αστικοποίησης στην Ελλάδα. Η συμβολή του αφορά κυρίως την ανάδειξη των διαφορετικών μορφών και διαδικασιών κοινωνικού διαχωρισμού στο χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας και των τρόπων που αυτές συνυφαίνονται με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές διεργασίες. Σημαντική διάσταση του έργου του είναι η συστηματική χρήση στατιστικών και χαρτογραφικών τεχνικών για την ανάδειξη του κοινωνικού περιεχομένου και της γεωγραφικής δομής μεγάλων συλλογών δεδομένων, όπως αυτά των απογραφών πληθυσμού.

 

CV

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00 (εκτός περιόδου εξετάσεων).

Είσοδος Δικηγόρων καθημερινά 11:00 (εκτός περιόδου εξετάσεων).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ : Τηλεφωνικό Κέντρο τηλ.: 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)                                        Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: τηλ.: 1550, 210-3442793,  210-3442806, 210-3442649, 210-3442505, 210-3442508

Τηλεφωνικός κατάλογος Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα