05-10-15 Αποτίμηση του συνεδρίου του ΙΕΠ με θέμα «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα»

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ (4/10) το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με θέμα «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα», στο κτήριο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. 

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί απόδειξη ότι «το δημόσιο σχολείο μπορεί να καινοτομεί, να υπερβαίνει πλευρές της κρίσης, μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ανανέωσης για ολόκληρη την κοινωνία». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «τα πορίσματα του Συνεδρίου δεν θα αρχειοθετηθούν, όπως συνηθίζεται, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και διαλόγου, ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την τεράστια πρόκληση της σύζευξης τέχνης και εκπαίδευσης».

Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο παρευρέθησαν περίπου 2000 σύνεδροι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις ξένων και Ελλήνων  διακεκριμένων επιστημόνων, όπως οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου του NorthernIllinois, USA, DouglasBoughtonκαι KerryFreedman, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (InstituteofEducation), LesleyBurgess, η εκπρόσωπος του National Foundation for Educational Research της Μεγάλης Βρετανίας, CarolineSharp, ο Bernard Darras, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ziegfeld 2012 στον τομέα Εκπαίδευσης για την Τέχνη καθώς και Έλληνες ακαδημαϊκοί, όπως ο Αλέξης Κόκκος (Καθηγητές ΕΑΠ), η Τιτίκα Σάλλα (ομ. Καθηγήτρια ΑΣΚΤ), Παύλος Χριστοδουλίδης (ομ. Καθηγητής του Παν/μιου Αθηνών) και ο Ανδρέας Ιωαννίδης.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών τόσο στις θεωρητικές εισηγήσεις και στις παράλληλες συνεδρίες που αφορούσαν εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμοσμένα σε σχολεία όλης της επικράτειας όσο και στα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, με αντικείμενο τον δημιουργικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της Τέχνης (εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, τεχνολογία, κόμικ κ.λπ.) στο σύγχρονο σχολείο. Η συμμετοχή στο Συνέδριο ήταν δωρεάν. Τα «Πορίσματα-Συμπεράσματα» του Συνεδρίου πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ τα «Πρακτικά» θα δημοσιευθούν εντός του 2016. Σύντομα πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και το βιντεοσκοπημένο αρχείο του συνεδρίου.

Για την ανακοίνωση πατήστε εδώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00 (εκτός περιόδου εξετάσεων).

Είσοδος Δικηγόρων καθημερινά 11:00 (εκτός περιόδου εξετάσεων).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ : Τηλεφωνικό Κέντρο τηλ.: 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)                                        Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών: τηλ.: 1550, 210-3442793,  210-3442806, 210-3442649, 210-3442505, 210-3442508

Τηλεφωνικός κατάλογος Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα